Agenda.ro-E mai usor la mediator decat la judecator!

E mai usor la mediator decat la judecator!

Este vorba de mediere, o procedura mai putin cunoscuta si pusa in practica la Timisoara. Dupa cum ne-a declarat Zeno sustac, avocat si expert in mediere, avantajele acestei institutii sunt evidente: se castiga timp si bani, iar problemele sunt rezolvate fara o caruta de nervi. Medierea reprezinta o alternativa viabila la mersul in instanta. Totul este ca partile implicate sa accepte medierea, sa se prezinte in fata expertului si sa gaseasca o solutie. Aceasta este a partilor aflate in disputa si nu a mediatorului. Practic, cauze care altfel ar fi fost ani de zile pe rolul instantelor se rezolva in una sau mai multe sedinte de mediere, care dureaza cateva ore!

Ce se rezolva insa printr-o astfel de procedura? Orice, sustine Zeno sustac. De la divorturi, partaje, mostemiri, incredintari de minori, dispute comerciale, datorii. Legea 192 din 2006, cea care reglementaza activitatea in domeniu, a fost modificata recent. Principalele noutati se refera la faptul ca solutia gasita prin mediere este validata de instanta si devine titlu executoriu.

De asemenea, instantele si organismele judicare sunt obligate sa informeze partile despre existenta procedurii medierii, ca metoda eficienta si rapida de rezolvarea problemelor. Mai este de mentionat faptul ca in urma medierii taxa de timbru este recuperata, ceea ce nu este putin lucru.

SURSA

Inscriere newsletter

Zeno Daniel Sustac 2012