Curierulnational.ro-"Ghidul de mediere", soluţia pentru rezolvarea conflictelor

"Ghidul de mediere", soluţia pentru rezolvarea conflictelor

Ieri au fost lansate oficial revista Medierea şi "Ghidul de mediere"
Elena Bustea: Este vorba despre două lucrări foarte importante, care vin în sprijinul acestei profesii liberale

Ieri, a avut loc lansarea oficială a Revistei Medierea, la Sediul Bibliotecii Metropolitane din Bucureşti, prima publicaţie periodică despre mediere şi ADR din România. Totodată, cu ocazia evenimentului a avut loc şi lansarea oficială a lucrării "Ghid de mediere" a autorilor Claudiu Ignat, Zeno Şuştac şi Cristi Danileţ, primul îndrumar adresat profesioniştilor dreptului, mediatorilor şi beneficiarilor serviciului de mediere. Revista Medierea se adresează atât mediului universitar, cât şi profesioniştilor diverselor domenii, ca instrument util în înţelegerea medierii şi a beneficiilor acesteia, abordând atât partea teoretică, cât şi cea practică a instituţiei medierii. Apariţia sa denotă interesul crescând de care se bucură medierea în societatea românească, propunându-şi să contribuie la diseminarea informaţiilor despre mediere în mod profesionist, cu ajutorul specialiştilor domeniului.

Viitorul soluţionării conflictelor, în strânsă legătură cu medierea

"Este vorba despre două lucrări foarte importante, pentru mediatori, care vin în sprijinul acestei profesii liberale, ce devine din ce în ce mai populară. Noi dorim degrevarea Justiţiei: dacă din 100 de dosare aflate pe rolul unui judecător, măcar 50 vor ajunge să fie rezolvate de către mediatori, înseamnă că am triumfat. Percepţia justiţiabilului român este pe cale de a se schimba, cu ajutorul medierii. Viitorul soluţionării conflictelor în România este fără îndoială în strânsă legătură cu medierea, secolul 21 fiind secolul soluţionării conflictelor pe cale amiabilă, în afara sălii de judecată", a declarat, pentru Curierul Naţional, vicepreşedintele Uniunii Naţionale a Mediatorilor din România, Elena Bustea. Revista, care apare la Editura Universitară, sub egida Uniunii Naţionale a Mediatorilor din România (UNMR), va apărea trimestrial, cu sprijinul MEDIARCOM şi Juridice.ro.
Din Consiliul Ştiinţific fac parte personalităţi naţionale şi internaţionale, reunite de preocuparea comună de a promova medierea în România.

Lucrările vin în întâmpinarea celor interesaţi de lumea medierii

La rândul său, Zeno Şuştac, copreşedinte UNMR, ne-a declarat că "revista Medierea şi Ghidul de Mediere vin în întâmpinarea celor care sunt interesaţi de lumea medierii, oferindu-le soluţii, exemple concrete şi instrumente pentru diseminarea informaţiilor despre mediere în mod profesionist. Cu alte cuvinte, revista Medierea vrea să ofere justiţiabilului un minimum de informaţii privind medierea: care sunt avantajele medierii, cum se apelează la astfel de servicii, unde găsim mediatorii şi ce se poate face în mod concret, pentru soluţionarea conflictelor".
Claudiu Ignat, copreşedinte UNMR, este de aceeaşi părere. "Întrucât piaţa medierii începe să se maturizeze, era nevoie de o altă abordare în promovarea medierii, una ştiinţifică, astfel încât apariţia acestor publicaţii era imperios necesară. Lucrările oferă informaţii specifice atât pentru mediatori, cât şi pentru viitorii mediatori şi, de ce nu, şi pentru părţile, care vor fi implicate în conflicte", a precizat, pentru Curierul Naţional, Claudiu Ignat.

Medierea, o soluţie mult mai ieftină

De cele mai multe ori, conflictele dintre părţi se soluţionează în instanţă, ceea ce presupune o serie de costuri în ceea ce priveşte banii şi timpul, la toate acestea adăugându-se şi stresul care intervine odată cu începerea procesului.
''Din păcate, în România am fost obişnuiţi ca orice conflict să fie soluţionat în instanţă, iar părţile nu au putere de decizie în faţa soluţionării conflictului. În cazul medierii nu este aşa. Părţile deţin controlul asupra întregului proces. Un divorţ poate dura în instanţă între 6 luni şi un an şi jumătate, în funcţie de capetele de cerere. În schimb, prin intermediul medierii, conflictul poate fi soluţionat chiar într-un singur termen. În ceea ce priveşte costurile, un conflict soluţionat prin intermediul medierii costă în jur de 500 -1.000 de lei, în timp ce în instanţă, doar evaluarea poate costa câteva mii de lei'', a subliniat Alina Gorghiu, vicepreşedinte UNMR.


Cele două lucrări, apărute sub egida Uniunii Naţionale a Mediatorilor din România, coincid cu intrarea în vigoare în decursul acestei luni a prevederilor legale, care prevăd că organele judiciare şi arbitrale, precum şi alte autorităţi cu atribuţii jurisdicţionale vor fi obligate să informeze părţile asupra posibilităţii şi a avantajelor folosirii procedurii medierii şi le vor îndruma să recurgă la mediere, pentru soluţionarea conflictelor dintre ele.

Inscriere newsletter

Zeno Daniel Sustac 2012