Curierulnational.ro-Medierea, o cultură a dialogului ce soluţionează conflictele în justiţie

Medierea, o cultură a dialogului ce soluţionează conflictele în justiţie

Nota definitorie a activităţii de mediere este dată de faptul că părţile recurg la mediere în mod voluntar, iar rezolvarea onflictului este rodul întâlnirii voinţei părţilor

Consiliul de Mediere a lansat, ieri, campania de promovare a medierii "Medierea, activitate de interes public". Pe tot parcursul campaniei care se va întinde pe durata a trei luni, se vor realiza întâlniri cu presa în scopul diseminării unitare a informaţiilor despre mediere în rândul publicului larg. Coordonatorul Comisiei de promovare a medierii, Zeno Daniel Şuştac, a declarat că toată lumea vede medierea ca pe o soluţie salvatoare, un factor de echilibru social ce vine în întâmpinarea cetăţeanului ca o alternativă, o activitate de interes public şi un beneficiu pentru societatea românească. La rândul său, judecătorul şi membrul CSM, Cristi Danileţ, a constatat că în instanţă sunt trei milioane de dosare, dublu faţă de 2005, şi că judecătorii se confruntă cu o încărcătură uriaşă în fiecare an, 900-1.000 dosare pentru soluţionare.

85% din cazurile aflate pe rolul instanţelor sunt nepenale

"Încercăm să găsim soluţii alternative la instanţă. Părţile implicate în conflict trebuie să înţeleagă avantajele şi dezavantajele. Totodată, pe rolul instanţelor, 85% sunt cazuri nepenale. În ceea ce priveşte acordurile de mediere, acestea sunt într-un număr redus, iar orice soluţie pentru a înlătura încărcătura justiţiei e binevenită", a declarat Cristi Danileţ. "Medierea este o modalitate care asigură un dialog direct al părţilor. Am asistat cu mare durere la şedinţele din instanţă în care părţile ar vrea să comunice una cu cealaltă, însă prin procedură, prin protocolul de lucru al instanţelor discuţia se poate purta doar prin judecător şi acesta, dacă consideră, invită şi cealaltă parte să spună ceva. Utilizând medierea pe o scară din ce în ce mai largă producem cel puţin două lucruri: o degrevare a instanţelor, o reducere a dosarelor de pe rolul instanţelor şi o educare a celor care participă la mediere. Acţiunile Consiliului au vizat adaptarea, modificarea cadrului legislativ şi pe de altă parte relaţionarea cu celelalte instituţii publice sau organizaţii similare Consiliului de Mediere referitoare la profesii", a declarat, pentru Curierul Naţional, preşedintele Consiliului de Mediere, Anca Elisabeta Ciucă.

Medierea poate fi o activitate de interes public

Totodată, s-au mai prezentat acţiunile întreprinse de Consiliu de la începutul mandatului şi până acum, planul de activităţi aflat în derulare şi s-a explicat rolul medierii ca şi metodă alternativă de rezolvare a disputelor, precum şi avantajele pe care le pot avea cei care apelează la procedura medierii. "Medierea este o modalitate şi o justiţie elegantă, este o justiţie a părţilor, e ceea ce acestea convin că se va întâmpla cu ele. Medierea poate fi o activitate de interes public, pe de o parte pentru că este prevăzută în legea specială, pe de altă parte în directivele europene unde se statuează rolul şi importanţa medierii. Este de interes public pentru că oricine poate apela la procedura medierii şi la mediator, pentru că noi preluăm un model care funcţionează peste tot în lume şi îl adaptăm realităţii autohtone din România. Avem parteneriate cu Ministerul de Justiţie, suntem implicaţi într-un proiect al Ministerului Justiţiei pe mediere în colaborare cu zece ţări şi cu ministere de justiţie şi consilii de mediere din Europa. La nivel interinstituţional, am semnat un protocol cu Institutul Naţional al Magistraturii. Cu alte cuvinte, magistraţii vor fi formaţi şi informaţi cu privire la mediere cunoscând ce înseamnă concret procedura, nu doar bănuind despre ce este vorba. Vor fi avizaţi formatorii de la Institutul Naţional al Magistraturilor, vor preda inclusiv medierea, este inclusă în programul lor", a mai precizat, pentru Curierul Naţional, coordonatorul Comisiei de promovare a medierii, Zeno Daniel Şuştac. La eveniment a participat din partea Consiliului, preşedintele Anca Elisabeta Ciucă, coordonatorul Comisiei de promovare a medierii, Zeno Daniel Şuştac, precum şi alţi membri din Consiliul de mediere. Alături de reprezentanţii Consiliului de Mediere, la conferinţă a participat şi magistratul Cristi Danileţ, membru al Consiliului Superior al Magistraturii.

Avantajele medierii implică economie de timp şi bani, recuperarea taxei de timbru, părţile decid soluţia cu sprijinul mediatorului, procedura este confidenţială şi se pot restabili bunele relaţii cu cealaltă parte.

Inscriere newsletter

Zeno Daniel Sustac 2012