Firmele timisorene accepta destul de greu procedura medierii(tion.ro)

Camera de Comerţ Timiş deţine un Centru de Mediere în Afaceri din luna mai a anului trecut. Succesul iniţiativei… se pare mai mult decât limitat. Firmele ar fi putut să apeleze la mediere pentru a-şi rezolva eventualele dispute financiare sau contractuale, dar nu au făcut-o. E drept şi “reclama” pentru acest tip de rezolvare a litigiilor a fost destul de limitată din partea instituţiei.
Introducerea, din luna feburarie a acestui an, a obligativităţii procedurii medierii ănaintea derulării unui proces a schimbat total acest domeniu şi interesul pentru acest Centru. “Suntem pregătiţi să începem activitatea de mediere în cadrul Centrului”, a declarat Emil Mateescu, consilier al preşedintelui Camerei de Comerţ Timiş.

“Acest parteneriat ne onorează, dar ne şi obligă. Timişoara este un pol important în domeniul medierii. Avem semnale că mediul de afaceri vede tot mai mult medierea ca pe o alternativă la procesele judecătoreşti, o soluţie propice pentru acest moment. Accesul la justiţie costă, iar medierea poate reduce cu până la 95% aceste costuri. În plus, perioada de rezolvare este foarte mult scurtată. În general, la procedurile medii din punct de vedere al complexităţii se rezolvă după prima şedinţă. Aceste termene extrem de scurte pot însemna chiar scăparea unei firme de faliment!”, a declarat, Zeno Şuştac, mediator de meserie, vicepreşedintele la nivel naţional al breslei şi preşedinte onorific al Centrului de Mediere Timişoara. “La noi trebuie firmele să vină să-şi rezolve problemele! În America în nou din zece cazuri nu se ajunge în instanţă, se rezolvă în cursul medierii”, a mai declarat Şuştac.

De ce nu a avut succes medierea până la introducerea obligativităţii acestei proceduri? “Firmele sunt reticente la nou, prea puţini au înţeles ce reprezintă medierea. Am avut cazuri în care patronii îşi trimiteau avocatul la procedura de mediere, ei credeau că este ca un proces, nu o discuţie în care cei care vorbesc sunt părţile implicate şi nu judecătorul. Cele două părţi sunt vizate de mediere, ei vor să rezolve problemele”, a mai spus Şuştac.

Noul Centru de Mediere are relaţii cu 110 din cei 150 de mediatori înscrişi în tabloul meseriei în Timiş. Tarifele sunt bune, iar membrii Camerei vor avea şi reduceri.

Inscriere newsletter

Zeno Daniel Sustac 2012