ZENO ȘUȘTAC, PREȘEDINTE DE ONOARE AL CENTRULUI DE MEDIERE A LITIGIILOR DIN CADRUL CCIAT(timisoarastiri.ro)

ZENO ȘUȘTAC, PREȘEDINTE DE ONOARE AL CENTRULUI DE MEDIERE A LITIGIILOR DIN CADRUL CCIATÎn cadrul evenimentului, unul dintre principalii promotori ai medierii în România, Zeno Șuștac, co-președintele Uniunii Naționale a Mediatorilor din România, vicepreședintele Consiliului de Mediere, a fost învestit cu titlul de Preşedinte de onoare al Centrului de Mediere a Litigiilor din cadrul CCIAT, pentru contribuţia adusă de-a lungul timpului în susţinerea şi dezvoltarea medierii.


Odată cu apariţia Legii nr.192/2006 privind medierea şi organizarea profesiei de mediator, CCIA Timiş s-a implicat activ în dezvoltarea acestei modalităţi alternative de soluţionare a litigiilor, organizând în decursul ultimilor ani o serie de seminarii pe tema medierii, consultări cu firmele, cursuri de formare a mediatorilor, şi, înfiinţând în cursul anului 2012, Centrul de Mediere a Litigiilor care funcţionează la sediul CCIAT din P-ta Victoriei nr.3.

Urmare a recentelor modificări suferite de actul normativ menţionat, aceasta modalitate de soluţionare a disputelor a primit noi valente, fapt ce a condus la intensificarea eforturilor CCIAT de a acorda Centrului de Mediere tot sprijinul necesar, pentru a veni în întâmpinarea nevoilor mediului de afaceri local.

Scopul înfiinţării Centrului de Mediere a fost acela de a oferi o alternativă mediului de afaceri în soluţionarea pe cale amiabilă a disputelor.

Iniţiat ca experiment, Centrul de Mediere a Litigiilor a multiplicat căile de a acţiona în beneficiul mediului de afaceri, oferind în acest sens cursuri şi seminarii de specialitate pentru profesia de mediator în vederea creării unui corp de mediatori profesionişti.

A venit timpul că aceste eforturi să se concretizeze astfel încât procesul de transformare a mediului de afaceri să fie real şi neguvernat de haos.
Este motivul principal pentru care Centrul de Mediere a Litigiilor îşi declară intenţia fermă de a deveni un actor important în acest domeniu ce a început să suscite un real interes. CCIA Timiş nu putea rămâne indiferentă la schimbările legislative în acest domeniu şi doreşte să ofere prin intermediul acestui Centru soluţii reale de sprijin pentru mediul de afaceri.

Astfel, CCIA Timiş este în situaţia de a participa în mod activ la procesul de conştientizare a mediului de afaceri şi a potenţialilor justiţiabili că există şi alte alternative, mult mai bune din punct de vedere financiar, al duratei şi al controlului asupra deciziei finale în eventualitatea unor litigii.

Centrul de Mediere a Litigiilor al CCIAT este o structură fără personalitate juridică, înfiinţat în baza art. 4 din Legea nr.335/2007 a camerelor de comerţ din România şi a art. 22 din Legea nr.192/2006 privind medierea şi organizarea profesiei de mediator, cu respectarea Codului de etică şi deontologie profesională al mediatorilor autorizaţi şi a normelor europene referitoare la mediere.

Activitatea Centrului este susţinută de un parteneriat încheiat între CCIA Timiş şi Uniunea Naţională a Mediatorilor din România.

Inscriere newsletter

Zeno Daniel Sustac 2012