timisoarastiri.ro - ZIUA EUROPEANĂ A PROFESIILOR LIBERALE LA BRUXELLES, COMENTATĂ DE AVOCATUL ZENO ȘUȘTAC

ZIUA EUROPEANĂ A PROFESIILOR LIBERALE LA BRUXELLES, COMENTATĂ DE AVOCATUL ZENO ȘUȘTACIn urma cu cateva zile, la Bruxelles a avut loc o dezbatere prilejuita de Ziua Profesiilor Liberale. Timisoara a fost reprezentata la eveniment de avocatul Zeno Daniel Sustac, unul dintre promotorii profesiei de mediator in Romania, membru al Consiliului de Mediere si membru fondator al Uniunii Nationale a Mediatorilor din Romania.

Potrivit avocatului Zeno Sustac, din dezbateri au reiesit urmatoarele domenii de interes:

1. Fiecare profesie liberala are o „demnitate” proprie – sunt necesare reguli clare pentru fiecare profesie, coduri deontologice, reglementari neechivoce
2. In fiecare profesie valorile supranationale vor prevala (reglementarile si practicile europene)
3. Se simte la nivel european o nevoie de ridicare a standardelor de calificare a profesionistilor din fiecare domeniu (formare, training, specializare etc)
4. Fiecare profesie sa aiba capacitatea de autoreglementare, nu este important sa existe asociatii unice, importanta este furnizarea unui serviciu de calitate catre consumatori (In cadrul dezbaterii, am prezentat situatia din Romania cu privire la numarul asociatiilor profesionale din domeniul medierii facand o paralela cu asociatia unica a avocatilor din Romania. Am adresat intrebarea cu privire la perspectiva europeana despre existenta sau inexistenta unei asociatii unice, raspunsul primit fiind acela ca important pentru o profesie liberala este sa aiba un standard ridicat, specialisti calificati si coduri deontologice adecvate).
5. Nu se va ezita in acordarea unor sanctiuni profesionistilor care incalca normele profesionale
6. Profesionistii profesiilor liberale vor avea o „cultura a calitatii” serviciilor oferite – MERITOCRATIE (Roberto Falcone)
7. Se incurajeaza reducerea birocratiei si a suprareglementarilor. Atunci cand se considera necesar pentru bunul mers al unei profesii, se poate recurge si la atenuarea reglementarilor (termenul folosit „deregulation”) !
8. Serviciile oferite trebuie sa fie „de incredere” (David Gordon-Krief – legea din Franta din 22 martie 2012 defineste profesiile liberale ca fiind acelea care ofera servicii de incredere)
9. Nu s-a discutat nimic despre necesitatea unei organizari teritoriale a profesionistilor profesiilor liberale ci doar despre o organizare nationala in acord cu politica europeana
10. Calitatea serviciilor oferite catre consumatori sa fie extrem de ridicata, formarea continua fiind importanta ( Rudolf Kolbe, Germania)
11. Orice profesionist trebuie sa fie asociat intr-o asociatie profesionala daca doreste sa practice o profesie liberala (Jan Sap, Belgia)
12. Deontologia profesionala si protectia consumatorilor de servicii, prioritare pentru organismele nationale de control si reglemetare
13. Profesiile liberale sunt parte a pietei europene de servicii, se incurajeaza concurenta loiala intre profesionisti


Concluzii, pe care ni le-a impartasit dl. Zeno Sustac:
Este necesara o mai mare implicare a institutiilor europene in protectia profesiilor liberale (desi exista adoptate pana acum 6 directive in acest sens)
Prioritara este protectia consumatorului de servicii
Este necesara responsabilizarea profesionistilor in furnizarea de servicii
Rolul social al profesiilor liberale este ridicat implicand un nivel ridicat de calificare al profesionistilor
Ridicarea standardelor profesionale este o necesitate
Se intentioneaza adoptarea unei Charte europene a profesiilor liberale
Organizatorii au decis sa transmita principalele concluzii ale reuniunii principalelor institutii europene, imediat ce acestea vor fi redactate.— la Bruxelles.
Autor: Zeno Sustac

Inscriere newsletter

Zeno Daniel Sustac 2012