agerpres.ro - Preşedintele Consiliului de Mediere, Dorin Bădulescu: Mediatorii sunt pregătiţi să degreveze instanţele de judecată

Mediatorii sunt pregătiţi să degreveze instanţele de judecată, a afirmat preşedintele Consiliului de Mediere, Dorin Bădulescu, joi, într-o conferinţă de presă, în contextul în care, de vineri, în mai multe cauze civile, o şedinţă de informare privind medierea este obligatorie înainte ca părţile să ajungă în instanţă.

"Suntem un corp bine pregătit, putem să preluăm mult din presiunea care apasă pe umerii instanţelor de judecată şi să ducem la capăt aceste litigii pe care părţile vor dori să le soluţioneze pe această cale. Suntem pregătiţi să preluăm acest şoc, să degrevăm instanţele de judecată, să informăm şi să ajutăm cetăţenii pentru a putea să beneficieze de servicii de calitate. (...) la acest moment suntem în postura de a acoperi din punct de vedere al corpului profesional tot ceea ce înseamnă teritoriul ţării. Mediatorii pot fi accesaţi facil atât la sediile instanţelor de judecată, fiind prezente tablourile mediatorilor autorizaţi, cât şi pe site-ul Consiliului de Mediere", a declarat Bădulescu.

El a precizat ca la nivel naţional sunt în prezent aproape 5.000 de mediatori.

Bădulescu a menţionat că prevederea ce instituie de vineri obligativitatea şedinţei de informare privind medierea se referă "la litigiile în materie civilă cu un cuantum de până la 50.000 de lei, cele în domeniul malpraxisului, cele din zona de protecţie a consumatorului, litigii între profesionişti, cele în materie de strămutare de hotare, vecinătate, cele din zona de posesie".

El a menţionat că în aceste domenii sunt foarte multe cauze pe rolul instanţelor.

"Poate enumerarea este limitativ prevăzută în lege, însă ca număr de dosare de care instanţele ar putea fi degrevate este un număr impresionant, pentru că în această zonă sunt foarte multe cauze care se dezbat pe rolurile instanţelor de judecată. Costurile pe care cetăţenii le suportă pentru a se adresa justiţiei clasice sunt foarte ridicate şi ca soluţie alternativă medierea vine în sprijinul lor pentru a putea să beneficieze de rapiditate, costuri mult mai reduse comparativ cu instanţa şi de lipsa stresului şi presiunii la care sunt supuşi în sala de judecată", a afirmat preşedintele Consiliului de Mediere.

El a precizat că mediatorul nu poate pretinde onorariu la şedinţa de informare, iar dacă ulterior părţile aleg să-şi soluţioneze litigiul apelând la mediere, preţul unei astfel de şedinţe e variabil, în funcţie de profesionist.

La rândul său, vicepreşedintele Consiliului de Mediere, Daniel Zeno Şuştac, a spus că numărul de procese din România este extrem de ridicat (3 sau 4 milioane în desfăşurare în prezent) şi că mentalitatea românească este încă "foarte litigioasă".

"Instanţa de judecată este văzută ca fiind prima soluţie, această mentalitate încercăm să o schimbăm. Există două alternative, dintre care una presupune să-ţi petreci un număr de ani în instanţele judecătoreşti investind anumite sume de bani în toate aceste demersuri contra-cost. Se spune că justiţia peste tot în UE este un serviciu scump şi aşa este. Medierea oferă soluţii mai rapide, construite cu implicarea părţilor, cu un stres mult redus şi toate acestea undeva în jur de 5% din costurile unui ciclu procesual şi mă refer aici la toate căile de atac. (...) o şedinţă de mediere durează în medie câteva ore, nu câţiva ani, uneori numărul de ore al unei şedinţe de mediere e direct proporţional cu cel de ani pierduţi în instanţă", a declarat Daniel Zeno Şuştac.

El este de părere că soluţia obţinută prin mediere poate fi doar una câştigătoare pentru ambele părţi, pentru că altfel nu se realizează consensul.

"Justiţia costă peste tot în fiecare stat, s-au făcut studii pe această temă, un proces durează ani şi costă zeci de mii de euro, conform statisticilor UE, iar soluţia este imprevizibilă, o parte câştigă, alta pierde", a adăugat vicepreşedintele Consiliului de Mediere. AGERPRES

SURSA

Inscriere newsletter

Zeno Daniel Sustac 2012