medierenet.ro-Mentalitatea romaneasca este inca foarte litigioasa – Daniel Zeno Sustac, vicepresedintele Consiliului de Mediere

Mentalitatea romaneasca este inca foarte litigioasa

Vicepresedintele Consiliului de Mediere, Daniel Zeno Sustac, a declarat ca numarul de procese din România este extrem de ridicat (3 sau 4 milioane în desfasurare în prezent) si ca mentalitatea româneasca este înca “foarte litigioasa”.

“Instanta de judecata este vazuta ca fiind prima solutie, aceasta mentalitate încercam sa o schimbam. Exista doua alternative, dintre care una presupune sa-ti petreci un numar de ani în instantele judecatoresti investind anumite sume de bani în toate aceste demersuri contra-cost. Se spune ca justitia peste tot în UE este un serviciu scump si asa este. Medierea ofera solutii mai rapide, construite cu implicarea partilor, cu un stres mult redus si toate acestea undeva în jur de 5% din costurile unui ciclu procesual si ma refer aici la toate caile de atac. (…) o sedinta de mediere dureaza în medie câteva ore, nu câtiva ani, uneori numarul de ore al unei sedinte de mediere e direct proportional cu cel de ani pierduti în instanta”, a declarat Daniel Zeno Sustac.

El este de parere ca solutia obtinuta prin mediere poate fi doar una câstigatoare pentru ambele parti, pentru ca altfel nu se realizeaza consensul.

“Justitia costa peste tot în fiecare stat, s-au facut studii pe aceasta tema, un proces dureaza ani si costa zeci de mii de euro, conform statisticilor UE, iar solutia este imprevizibila, o parte câstiga, alta pierde”, a adaugat vicepresedintele Consiliului de Mediere.agerpres.ro.

SURSA

Inscriere newsletter

Zeno Daniel Sustac 2012